Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sulijegyzetek 4. ~ Szívkeringő

2018.01.27

Előző évből elkezdett projektként nemrégiben sikerült befejeznem a Sulijegyzetek sorozatát. Sokat kellett várni a megjelenésre, aztán közbeékelődött a karácsonyi és januári forgatag. A 3. rész után nagy bizalommal vágtam bele, de lássuk is a végeredményt.

Lilla és Krisztián végzősök lettek. A tanévben egymást érik az izgalmas események: szalagavató, pályaválasztás, és a rettegett érettségi. A pár kapcsolata egyre komolyabbra fordulna, de kezelniük kell az ezzel járó kihívásokat is. A barátok mindennapjai sem könnyebbek, mert mindenkinek meg kell bírkóznia valamilyen sötét árnnyal. Senkinek sem könnyű kiegyensúlyozottnak maradni, amikor nehéz döntéseket kell meghozni.

A történet folyamán a végzős év alapproblémái mellett az írónő tovább szövögette felváltott szemszögekből az előző rész által elindított komoly bonyodalmakat. Ezáltal befejező részhez elvárhatóan igazán szövevényessé és izgalmassá vált. Ez a nézőpont-változtatás valamennyire még mindig szokatlan számomra, de a Sulijegyzetek esetében mégis jó hatással volt és egyedivé vált tőle. Ezúttal a könyv felénél előtérbe kerül és önálló fejezetet kap egy olyan szereplő, aki eddig viselkedéséből adódóan háttérbe szorult. Olyan súlyos családi titok kerül képbe az életéből, ami több szereplőre is hatást fejt ki és így még jobban megrendülnek a kapcsolati szálak. Azonban hozzá kell tennem, hogy az érthető problémái ellenére ez a karakter morálisan megkérdőjelezhető tetteket hajt végre és emiatt számomra Tavi Kata sajnos még rontott is a szereplő kedvelhetőségén. Véleményem szerint ebből a szempontból rossz időzítés volt az utolsó részhez, mert önmagában nem egy negatív karakterről volna szó. Mindemellett a végkifejletről megoszló véleményt alkotok. Alapvetően nem mindenki kapott boldog rózsaszín képet, ami egy komolyságokba forduló történetnél egyáltalán nem baj. Azonban a DAC-hez hasonlóan hiányosnak és befejezetlennek érzem, ami érzéseim szerint a korábbiakban említett szereplő előtérbe kerülése által is történhetett. Nem mindegyik főszereplő sorsáról kapunk képet, hogy mégis mi fog vele történni. Márpedig egy igazi iskolai történettel kapcsolatban fontosnak tartanám azt, hogy előzetes képet kapjunk az érettségi után elkezdődő új életről. De sajnos nem alkot ilyen kerek egységet a Sulijegyzetek vége sem. Van egy olyan apró negatív észrevételem Tavi Katával kapcsolatban, hogy nem fejti ki időben minden egyes gondolatát vagy témáját. Pedig az olvasó szempontjából talán pont az volna a fontos. Reméljük, hogy a következő regényeihez fejlődik ebben.

Az egész sorozat összesítése: a döcögős kezdet után nagyjából ráltalált az igazi útjára és izgatottan olvastam, de végül a lezárással nem vagyok megelégedve. Máshogyan képzeltem volna el az itteni szereplők elengedését is. Ennek ellenére szép emlék marad bennem és majd egyszer le fogom venni a polcról. Ajánlom azoknak, akik ebből a kategóriából közepes komolysággal és mégis kicsit lazább stílusú olvasnivalót szeretnének. ^^

Korhatár: 16 éven felülieknek.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.