Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Prometheus: Tűz és Kő - Alien & Predator Átívelés I.

2018.06.21

Visszatértem az Alien-ek univerzumába egy úgynevezett különleges crossover vagy átívelő tematikájú színes képregény-sorozattal. A Prometheus rejtélyeitől kezdve az Alien-ek randalírozásán át becsatlakozhatunk egészen a Ragadozó felbukkanásáig. Ezzel kapcsolatosan a címeket rendhagyó módon alkották meg, miszerint a kapcsolódó filmekhez tartozó főcímek mellé a "Tűz és Kő" mellékcím marad állandó jellegű. Például a folytatás címe "Aliens: Tűz és Kő". Mivel rövid képregénnyel van dolgunk, így sikerült szinte azonnal befalnom. Bár a hosszú várakozás ellenére a véleményem felemásra sikeredett.

126 évvel a Prometheus végzetes küldetése és eltűnése után kutatók újabb csapata indul útnak az LV-223-as bolygóra, hogy fényt derítsenek az emberiség teremtésének sötét rejtélyére. A leszállást követően azonban semmi sem bizonyul olyannak, mint amilyenre a felfedezők számítottak. Először rátalálnak a Teremtők mindent beborító genetikai fegyverére, majd a Prometheus roncsai helyett az LV-426 terraformáló kolóniájáról érkező mentőegységével szembesülnek. (Az "Alien 2. - A bolygó neve: Halál" című film alapján.) S mintha célirányosan a vesztükbe rohannának, ugyanis azonnal megjelennek az Idegenek is. A reményteli keresőcsapat küldetése véres pokollá válik.

A képregény alapkoncepciója meglepően érdekes azáltal, ahogyan a Prometheus rejtélyeit hirtelenül messzire nyúlva rögtön az Alien második részével köti össze és valójában annak ad egy újabb háttértörténetet. Emiatt gyorsan felpörögnek az események, ami által látványban és izgalmakban nincs hiány. (A Prometheus története valójában egy más hangvételű és különállóként is tekinthető előzmény.) Azonban ez bizonyos szempontból a történet rovására is ment. Ugyanis korábbi beharangozásként úgy reklámozták ezt a képregény-sorozatot, hogy az "Alien: Covenant" film helyett alternatív módon folytatja és építi be az egész univerzumba a Prometheus-t. Én ezáltal újabb válaszokat vártam volna az égető kérdésekre és a rejtélyekre. Ennek ellenére viszont sajnos semmi ilyesmire nem került sor és megint nem kerülünk tisztába a Teremtők céljait illetően. Ehelyett - a biofegyver vizsgálatától függetlenül - igazi Alien-történetként kedvenc bestiáink szokásos katasztrófát idéznek elő. Ezzel kapcsolatosan pedig sajnos egy olyan újabb negatívumot tudok elmondani, hogy a Covenant történetéhez hasonlóan a képregény készítői is elfelejtkeztek a lények létfennmaradási eredeti céljáról és túlságosan vérszomjasnak ábrázolták őket. Esetleg meg lehetne magyarázni a biofegyver hatásával, de ez a felvetés is csak lóg a levegőben.

~Mindemellett a magyar kiadásról is el kell mondanom egy negatív észrevételt. Számomra érthetetlen és furcsa módon - korábbi borítóterveket követően utólag - 14-es korhatár-karikát nyomtattak a sorozathoz. Méghozzá a szabványos magyar korhatár-karikák textúráival megalkotva, miközben 14-es jelzésünk nem is létezik és a képregény valójában masszív horror-jeleneteket tartalmaz. Meglátásom szerint még a 16-os is kevés ehhez, miközben az Alien filmek - a Ragadozóval együtt -  többnyire inkább 18-as korhatárba tartoznak. Ha már egyáltalán - kötelezettség nélkül - korhatárt alkotunk egy könyvhöz, akkor annak illene pontosabban és kapcsolódó művekhez kötődően megnyílvánulnia. (Regények esetében sajnos nincs ilyen szabályozás.)

Összegezve: bár annak idején a Prometheus film kuszaságaihoz nagyon hiányzott volna az Idegenek felfedezése, de jelen esetben - ellentétes módon - Prometheus címmel komplexebb történetre vártam és így kisebb csalódást okozott az átívelő sorozat első felvonása. Ám hiányosságai ellenére igényesen megalkotott színes látványvilágával izgalmas volt és végülis nem csappant az érdeklődésem a folytatás iránt. (Egyelőre csak a 2. részben vagyok biztos.)

Korhatár: szigorúan 18 éven felülieknek.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.