Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mindig Karácsony

2020.02.27

Karácsonytól bőven megkésve és mégis romantikus időszakhoz igazodva sikerült elhoznom értékelésemet Leiner Laura tavalyi legújabb könyvéről, ami ezúttal minden értelemben egyedülálló mű lett. A sejtelmesen rövid fülszöveget meglátva nem is tudtam elképzelni, hogy mit várhatok ettől a sztoritól és mégis mi történhet egy mozgólépcső leállításával. Ám Laura szokás szerint meglepetéseket halmozott fel. :-)

Karácsony, káprázatos fények az utcákon, készülődés az ünnepekre, tolongó emberek a plázákban. 
A bevásárlóközpont forgatagában december 23.-án három lány egymás mögé kerül a mozgólépcsőn éppen akkor, amikor egy prank videónak köszönhetően 14.59-kor hirtelenül leáll a szerkezet. 
A "Mindig Karácsony" Anna, Luca, és Bogi történeteit meséli el. Látszólag semmi közük egymáshoz, sorsukat mégis ezernyi láthatatlan szál köti össze Karácsonykor.

Eddigi könyveit követően Leiner Laurának újra sikerült örömteli meglepetéseket okoznia és újdonságokat is mutatni számunkra. A fülszöveg szemléltetéséből továbblépve szokatlan módon valójában 3 különálló történetet olvashatunk a szereplők saját karácsonyi eseményeiről, ezáltal tulajdonképpen egy ünnepi novelláskötetet tarthatunk a kezünkben. Ráadásul Laura ezúttal egy olyan korosztályt vagy korcsoportot mutat be nekünk, amire nagyon régóta vártam és ennek hangot is adtam korábban. Dobpergés: a könyv idősebb szereplői ezúttal végre érettségizettek és többségükben főiskolások! Hatalmas örömöt éreztem, amiért egyik írónk végre túllépett a középiskolás-érettségiző kereteken és új utak felé nyitott. (Bár a következő tervei által ez nem marad így tartósan.) Ez pedig eléggé megingatja könyvünk műfaji besorolását, mert ifjúsági helyett akár New Adult-ba is kerülhetett volna és elsőre ettől komolyabb momentumokra is gondoltam volna. Rövid kitérő: már a Bexi elvadultsága is megérdemelte volna, hogy kiemelhető legyen az ifjúsági műfajból és idősebb szereplőket kapjunk. Tehát Laura már eddig sem állt ettől távol. Jelen esetben - a karácsonyi eseménysorozatok mellett - Laura szépen bemutatja számunkra a főiskolások és a sikertelen jelentkezők problémás mindennapjait, ami a gondtalan gyerekkort követően sajnos akár kihatással lehet a családi életre is. (Ami pedig jelen esetekben Karácsonykor csapódik le.) Ennek ellenére a "Mindig Karácsony" kis mértékben mintha a két mérce között próbálna lavírozni, majd mégis megmarad egy szolídabb ünnepi novelláskötetnek. Hiszen - Laura szokásos humorával - a karácsonyi forgataghoz igazodva mégiscsak a család, egymás megtalálása, és a szerelem vált a fő mozgatórugóvá. Ezt pedig el is fogadtam a könyvtől. Ám pontosan ezért enyhe negatívumként tenném hozzá, hogy a könnyed történetek ellenére jelenlegi főszereplőink is bőven képesek káromkodni és egyáltalán nem éreztem ennek szükségességét a karácsonyi hangulat mellé. A főszereplők korától eltekintve valóban hiányzik is már Laurától egy olyan regény, amiben kicsit visszatérne a kezdeti stílusához. Mindemellett a különálló történetekben bizonyos szálak összekötése valójában csak apránként egy-egy eseményláncolattal és kapcsolódó személyek által történik, de ennek ellenére Laura félelmetes zsenialitással prezentálta ezeket. Legtöbb esetben a homlokomra csaptam, hogy tényleg mennyire kicsi tud lenni a világ és mekkora katarzis lehetne a jövőbeli összetalálkozás. Mint például: az egyik családból adódó rosszullét járul hozzá másik szereplő családtagjának üdüléséhez, vagy éppen új szerelmek között baráti kapcsolódásokat vehetünk észre. Imádtam olvasni, ahogyan Laura ilyen sorsszerű fintorokat hajtott végre. Igazán felüdülő élmény volt. :-) Enyhe spoiler: a meglepő formáció ellenére is vártam volna a harmadik történet végén sokkal erőteljesebb csattanóra, ez azonban - az olvasók fantáziájára hagyatkozva - elmaradt. Minden nagy pozitívuma mellett kár érte.

Kisebb negatívumok és hiányosságok ellenére is sikerült újabb egyedi művet kapni Laurától, ami egyben egy szép karácsonyi kötetté is vált. Így pedig abszolút méltó módon foglalhatja el a helyét a polcon. Csak ajánlani tudom azoknak, akik eddig is kedvelték Laura alkotásait. Mivel szabadszájúsággal megspékelve mégis könnyedebb hangulatvilágot kapunk, ezért a korhatárt ezúttal középúton állapítom meg.
~Szeretjük az írónőnket!

Korhatár: 14 éven felülieknek.

Moly-értékelés: 4+fél csillag.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.