Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ellenpontok 5. ~ Csak barátok?

2019.11.28

Nagy meglepetésként egy könyvesbolti átvétel közben pillantottam meg az Ellenpontok legújabb részét, mely Király Anikó írónőtől származik. (Egyáltalán nem is tudtam róla.) Mivel jelenleg éppen úgyszólván rosszabb könyv-periódusban vagyok, ezért nehezebb könyvet félretéve inkább rávetettem magamat az Ellenpontokra. (Részben ezért is tűntem el kicsit huzamosabb időre.) Ám nálam ezúttal 3 kíváló részt követően az Ellenpontok vadiúj kötete is lecsúszott a létra tetejéről. ^^""

Zorka és Botond már nem csak barátoknak mondhatóak, hanem szomszédok és éppen ellenségek is. Pedig gyerekkorukban minden idejüket együtt töltötték. Mostanában viszont szóba sem állnak egymással, vagy éppen abban sincs sok köszönet. Nem válogatnak az eszközökben, hogy bosszút álljanak a másikon. Az okok a régmúltba nyúlnak vissza. Csakhogy ideje volna rendezni a kapcsolatukat, ha nem akarják összedönteni az egész fiatalságukat. Sikerülhet helyrehozni a barátságukat, vagy valami egészen más lép a helyébe?

Az Ellenpontok ötödik alkotása szokatlan koncepcióval mutat be számunkra egymást kerülgető vagy éppen kergető fiú-lány párost, hiszen megismerkedési zűrök helyett gyerekkori barátságot követően küzdenek egymással és egymás iránti érzéseikkel. A történet - emlékekben kutatva és a korral előrehaladva - jó dinamikával próbálja érzékeltetni a gyerekkori örök barátság elképzelésétől kezdve a többféleképpen változó érzelmeket, miközben a kiváltó problémaforrások lassanként tárulnak fel előttünk. A két fiatal csatározása sok esetben hasonlított számomra a Lovely Complex című animére. ^^ A történet mindkét szemszögben napokra bontva olvasható és a két szemszög ezúttal is forgatható megoldást kapott. Illetve a forgathatóság jelen esetben - Zorkával kezdve - teljesen illeszkedik egymáshoz olyan módon, hogy saját nézőpont szerint mindkét karakter különböző momentumokat mesél el részletesebben. Mindazonáltal a jó kiindulópont ellenére az alábbiak által számomra sajnos kiforratlan maradt a történet leírása. Ahogyan szereplőink a gyerekkori konfliktus óta a korral haladva tulajdonképpen elveszítették egymással kapcsolatos igazi ismeretségüket, úgy olvasás közben mi sem ismerjük meg jelenlegi énjüket. S mellettük hiába hoz be a történet több szorosan kapcsolódó mellékszereplőt, de többségük csak múltidézést és fiatalosan perverz poénáradatot okoz. Emellett a sorozatos problémákat okozó konfliktusok számomra kifejezetten komolytalannak és életlennek hatottak, ez pedig szintén rontott valamelyest az összképen. Szerény véleményem szerint a kerek 400 oldal megérdemelt volna komolyabb történetszálat, mint pl. fiatalok békülését érintő cselszövés. Végül a középen felvágható utóirat rövidebb formában még 1 hetet felvázol számunkra, de lényeges eseményt elnyújtva ködbe burkolózik és így szintén űrt hagy maga után.

Összességében az Ellenpontok középső 3 részét követően a jelenlegi egyedi alapötletből sokkal jobb végeredményt is ki lehetett volna hozni és ezáltal sajnos enyhe visszaesésnek érzem. (Bár még így is jobb az Ellenpontok teljesen félresikerült első részénél.) Magas korhatárt a fiatalok gyakori szabadszájúsága és a felnövés-történet érzelmi hullámzásai miatt szabtam ki, bár ennyi perverz káromkodást nem tartok indokoltnak. Kíváncsi leszek, hogy a Menő Könyvek kiadója vajon feltár-e nekünk még újabb Ellenpontokat. A kisebb visszaeséstől függetlenül mégsem gondolnám elfáradt stílusnak, mert - komolyabb témákkal - lenne még ebben lehetőség. Akár korábbi írónők is visszatérhetnének. ;-) Illetve az enyhe csalódástól eltekintve a következő évben kíváncsi leszek Király Anikótól a "Strand, papucs, szerelem" című könyvére. ^^

Korhatár: 16 éven felülieknek.

Moly-értékelés: 3+fél csillag.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.