Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egy kutya négy élete

2017.04.21

Ezúttal kissé rendhagyó kritikával jelentkezek egy rövid megakadási időszakot követően. Valószínűleg sok embernek ismerős lesz ez a cím, mert eléggé híres lett. Először valójában a filmváltozatra figyeltem fel és azt megismerve hihetetlenül beleszerettem a történetébe. Véletlenül csak ezután tudtam meg, hogy egy regényadaptációt láttam. Mivel annyira megtetszett a film, ezért mindenképpen kérdekelt a könyv és névnapi ajándékba kaptam valakitől. :-)

A történet főszereplője egy aranyos kutyus, aki több életen keresztül próbál rájönni az életének céljára vagy értelmére. A Bailey nevet viselő kutya megdöbbenve tapasztalja, hogy egy korcs és kóbor kutya tragikusan rövid élete után aranyló szőrű kiskutyaként születik újjá. Az új lehetőséget kihasználva egy szerető család kedvenc háziállatává válik. Kalandjai azonban nem érnek véget ezzel sem, ugyanis új feladatokat kapva újra és újra újjászületik.

Ez egy lenyűgözően megható és szívmelengető történet lett számomra. Egyszerre tartalmaz érzelemdúsan mulatságos és nagyon szomorú eseményeket, amik egymást felcserélve jól vegyülnek egymással. Különösen az tetszett, ahogyan a kutya gondolkodásmódját ismerhetjük meg az emberekkel és a feladatokkal kapcsolatban. Emellett felettébb érdekesnek találtam azt, ahogyan bemutatta az újjászületéssel kapcsolatos célkereséseket és vágyakozásokat. Ahogyan már említettem, én először a filmet ismertem meg és ez alapján találtam rá a könyvre. Részletesebb leírásokra számítottam a regénytől, de ennél is nagyobb meglepetésekben volt részem. Ugyanis azzal szembesültem, hogy a két mű hangulatában és több ponton is eltér egymástól. Az alábbiakban enyhe spoiler előfordulhat. A leglényegesebb eltérés rögtön a regény elején fogadott engem. A film halványan utalva egy rövidebb élettel kezdődik, ami csak bevezető képsorokként szolgál és ezt követően láthatunk címből adódó 4 életet. Ám a könyvben hosszasan és tragikusabb kimenetellel ez jelenik meg előttünk első életként. Olyannyira komolyan indít a regény, hogy a film készítői ezt a szálat nem vállalták be. Ugyanis a filmkészítők családiasabb és emberközpontúbb tematikára faragták át a történetet. Mindkét műben ezt követi az a fő élet vagy fő történetszál, amihez a későbbiekben úgyszólván visszatérünk. De ez a változtatás pedig azt jelenti, hogy a könyvtől eltérően a filmben megalkottak egy teljesen más újjászületést is és a filmben ezek a szálak kevésbé kapcsolódnak egymáshoz. A regény komorabb hangvételével sokkal logikusabban vezet át minket tanulásokon át egy bizonyos viszontlátásig, ám a film a családiasabb megformálás ellenére 1-1 eseményt mégis jobban mutat be.

Összességében azt mondanám, hogy stílusukban mindkét mű másért vagy másképpen jó. Alapvetően a film családias hangulata jobban illik ehhez a történethez, de mégis a regény adja meg az igazi kapcsolódásokat és végülis mindkét formában nagyon nagy kedvencem lett. Eddig is kedveltem a kutyás történeteket, de ez most túlszárnyalt mindent. :-)
Mindemellett viszont a korhatár megállapításához bajosan álltam hozzá. Ugyanis a könyv 1-1 helyzetet olyan komorsággal és komolysággal mutat be, hogy inkább 16-os korhatárt tennék rá. (A regény kevés trágár beszédet is tartalmaz.) Ám ez mégis furcsa lehet egy kutyáról szóló történethez, miközben a családi film 12+ besorolást kapott. Ezért most kivételesen egyszerre mindkét műre való tekintettel és a két hangvétel között szabom ki a saját besorolást.

Korhatár: 14 éven felülieknek.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.