Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egy kutya ígérete

2020.12.28

A kutya négy útját követően rögtön felcsillant a szemem a folytatás friss megjelenésére és így ezúttal film nélkül folytattam tovább az olvasást Bailey további életeiről. Ugyan a négy út végén kellőképpen elbúcsúzhattunk volna Bailey-től, de kifejezetten ezért is kíváncsi voltam tovább és az író szerencsére nagyon színvonalas élményt nyújtott a folytatással.

Egy kutya négy életében és négy útjában már találkozhattunk Bailey-vel. Ezúttal Lacey névvel egy másik igazán különleges kutya a társául szegődik és több életen keresztül partnernek bizonyul egy ígéret beváltása mellett. 
Ez a bájos bölcs négylábú az élet kikerülhetetlen akadályaival szembekerülő család életébe örömöt, nevetést, és megnyugvást hoz. A két felejthetetlen kutya szeretetteli odaadása megmutatja a remény, az igazság, és a végtelen hűség erejét. 

A korábbi kerek spirituális lezárást követően az író egy váratlan csavarossággal folytatta tovább nagyszabású történetét, s ez már a könyv elején is okozhat érzékenyítő pillanatokat. Bár a négy élet végén a sok jócselekedet által én egy magasabb sorsot képzeltem el hősünknek, de az írónak sikerült teljesen új irányvonallal továbbra is fenntartani az érdeklődést. Ismerős érzést nyújtott számomra azáltal, hogy ilyen pozitív csalódást másféle regénnyel is éltem már meg. :-) Bailey a további életfeladataihoz olyan nehezítő körülményeket kap, mely újfajta izgalmakkal rejtélyesebbé varázsolja a sorsának vonalát. Ezúttal egy hányattatott sorsú család életszínterére kerülünk, majd hosszú-hosszú éveken át több szereplő ügyes-bajos életét is nyomon követhetjük. Ennyi karakter miatt számomra hirtelenül nehezebben indult az olvasás, de szerencsére rövid idővel gördülékennyé és kifejezetten érdekfeszítővé válik. Az ígéret története tele van még több élettel és sokkal szívmelengetőbb fordulatokkal is. A család legfiatalabb tagjait gyerekkoruktól kezdve útkereső felnőttkorukig kísérhetjük végig. A regény egyszerre bővelkedik szeretetben, testvéri viszálykodásban, családi problémákban, komoly egészségügyi gondokban, szerelemben, lelki sérelmekben, s mindezáltal rengeteg érzelmi töltésben. Enyhe spoiler: leginkább az volt szimpatikus számomra, ahogyan képbe került a mozgássérültség és a kutya segítő lehetőségének jogi vitája. Egyben az előzmények negativitását követően mégis visszafogta magát az író és így az egész harmadik rész közelebb is került hozzám. Ellenben egy kisebb negatívumot tudok mondani túl szövevényes kapcsolat-cserékre, s ez is elütött az eddigi két könyvtől. Emellett közepes spoiler-ként el kell mondanom, hogy a történetünk központi családjának tagjai meglepő módon egy régebbi kulcsszereplő leszármazottjait alkotják. Erre utalásokkal lassanként ébredhetünk rá, s ez is adott egyfajta bájt az új regénynek. Egészen a végéig csak gyanítottam a családfát, míg a végül egyik korábbi szereplőnk megnevezése egyértelművé tette. Ez a csavaros visszatérés nagyjából szimpatikus megoldás volt az írótól, azonban teljes pontosság nélkül zavarosan utalt a családfára és leginkább az idővonal okozott számomra fejtörést. Ugyanis a fiatalok apja az egyik előző szereplő unokatestvére, azonban utóbbi személy életét hosszabban végigkövethettük és így a korosztályok nem igazán illeszkednek. Nem tudom, hogy az író ezt mennyire megalapozottan gondolta át. De a végére mindenképpen érdemes lett volna teljesen kifejtenie, hogy ne hagyjon minket kétségek között. Mindezt követően a regény végkifejlete megható sorokat követően szintén tartalmaz egy nagy spirituális csavart, amivel újabb körforgásként zárul vagy akár teret enged egy következő felvonásnak. 
Végül egyéb é
rdekes megjegyzést szúrok be: ezúttal a magyar cím is elkülönült az eddigiektől, mert az ígérethez nem tudták hozzácsapni a négyes számozást. :-) Illetve őszintén hozzátéve: nem tudom, hogy igazából mire érthető a kutya ígérete és melyik részből eredhet. Pedig a négy utat közvetlenül ezelőtt olvastam és mégsem tudtam rájönni.

Összességében a négy út kerek befejezésével elengedtem volna Bailey-t és ezúttal szép feloldozás helyett - talán ránk bízva - nyitva is marad a történet, de mindettől függetlenül a kutya ígérete sokkal gazdagabb történettel mégis felülmúlta a várakozásaimat. Bár a harmadik könyv kiadása film nélkül eltér az elődjeitől, de nem ez a fő lényeg és határozottan nem bántam meg. :-) Mindenképpen ajánlom elolvasni azoknak, akik valamilyen formában ismerik az előzményeket. Viszont filmre várni nem érdemes, mert jelenleg - a négy út negatívabb kritikái miatt - sajnos egyáltalán nincs biztosítva az elkészítése. Ugyan az ígéret stílusa visszafogottabb lett, de a Könyvmolyképző Arany Pöttyös besorolása miatt én is tartom magamat a korábbi korhatározáshoz. (Már csak a spirituális háttér miatt is.)

Korhatár: 14 éven felülieknek és érettebb olvasóknak.

Moly-értékelés: 4+fél csillag.

 

Kritikámat követően ezúton kívánok minden kedves olvasómnak sikerekben gazdag boldog új évet. :-) ^^

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Boldog

(Klaudi, 2020.12.31 17:00)

Nagyon tetszett ez a hosszadalmas bejegyzést :) bár akik nem olvasták, akkor azoknak most kevésbé lehet majd izgalmas a könyv. :D Na, vicceltem. Szerintem ez egy jó kikapcsolódás volt a számomra, egyszer valamikor be szeretném szerezni a könyveit, de az nem hiszem hogy mostanában és jövőre lesz. :D Hogy miért? Mert perpillanat nekem is vannak könyveim és szeretném azokat is beszerezni ami még a polcokon sorakoznak. :D ;)

Itt is kívánok neked Sikerekben, Gazdag, Boldog Új évet! :)

UI: Nem lesz majd egy 2020-as éveid? :D

Re: Boldog

(Zsolesz, 2021.01.01 21:40)

Köszönöm és örülök. :-) ^^ Valóban többször használtam spoiler-t, de jelen esetben ezeket fontosnak éreztem és mégis próbáltam a lényegnél maradni. Remélem, hogy ettől még így is jó lett. Tanácsolnám neked először a filmeket megismerni, mivel most tele vagy könyvvel és igazából a könnyedebb stílusú filmek jobban meghozhatják a kedvet. :-)

2020-ról nem terveztem írni, igazából régóta nem írtam már ilyesmit és hát 2020 eléggé nem nevezhető egy sikeres évnek. ^^"" Bár a jelenlegi helyzet személyes megéléseiben láttam jó-rossz oldalt egyaránt, de ez sajátos nézetekkel eléggé megosztó téma és ezt nem gondolom itt kifejteni. Ha utazásokat veszünk alapul, nyáron szerencsésen semmiben nem korlátozott és hosszútávon nem terveztem külföldre utazni sem. Minden más program és minden más terv pedig megvár 2021-ben. Legalábbis bizakodok, hogy fokozatosan helyreáll az élet. A könyvek terén pedig valamiért lassabban vagy rosszabbul haladtam, volt 1-1 melléfogás úgyszólván. De ezt 2021-ben tényleg próbálom visszahúzni egy jobb szintre. Most sok tervem megvan előre, ahogyan neked is. :-) Illetve könyvolvasás mellett remélem, hogy a filmipar újra beindul. ^^

Szintén kívánok itt is újra sikeres boldog új évet. :-) ^^