Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bábel

2016.09.06

Végre hiánypótlóan kiolvastam a Bábelt is, amit Leiner Laura már a gimi után kiadott. Bár eddigi könyvei után erről kicsit felemásabb véleményem van és részben ezért hosszabb ideig elnyúlt az olvasása.

A történet központjában a 17 éves Zsófi áll, aki RHCP rajongói blogot ír. Az aktuális Bábel fesztiválra egész hetes bérletet vesz a barátaival együtt, ugyanis az utolsó nap sztárfellépője pontosan a Red Hot Chili Peppers. Zsófinak ez élete első fesztiválja, amelyen egy nagy baráti társasággal vesz részt. Ez alapján pedig ismeretlen olaszok utáni hajtóvadászatok, az orvosi sátorban eltöltött órák, és a VIP-szekcióba való kétségbeesett bejutási kísérletek is várnak rájuk. A folyamatos bulizások, sátorozások, koncertezések, és a legelképesztőbb közös élmények felejthetetlenné teszik ezt a hetet vagy akár az egész nyarat.

Alapvetően tetszett a felvonultatott történet és a poénok áradata. Utólag úgy jellemezhetném, hogy hasonlít a szakítós könyv káoszára és ilyen hangulatot egész hetes történethez kifejtve igazi bábeli zűrzavarnak nevezhetünk. :-) Főleg azáltal, hogy minden szereplőnek van valamiféle furcsa dilije és pontosan ettől mindegyikük nagyon élethű lett számomra. Ami - enyhe spoiler-rel kifejtve - különösen jó fordulat volt: ebben a történetben végre nem azok esnek szerelembe egymás iránt, akik folyamatosan civakodnak egymással és őrületbe kergetik egymást. Én igazából nem vagyok fesztiválos-sátras típus, de olvasás közben mégis oda tudtam képzelni magamat az őrült szereplők közé és a szituációkhoz. :-) Viszont hozzá kell tennem, hogy 1-1 ponton túlságosan részletessé vált a könyv és ezáltal már nem volt annyira gördülékeny. Az tény, hogy a gimi is részletes volt a 400-500 oldalazásaival... De abból 1 rész fél évet öltött magában, a Bábel pedig csak 1 hét alatt játszódik. Illetve példának okáért az alapsztori haladása közben folyamatosan olvashatunk SMS-ekről, Facebook-állapotokról, és fénykép-megosztásokról. A könyv struktúrája szerint tulajdonképpen Zsófi blogbejegyzéseiből áll össze az egész történet és ezekben a post-okban képek is lennének. Ám ezek számunkra csak úgy nyílvánulnak meg, hogy hogyan képzeljünk el egy képet vagy éppenséggel hova kattintsunk. Képek valójában nem lettek készítve a regényhez, ezért ezt nem értettem és feleslegesnek is tartom. Szerintem ilyen részletes kifejtéseket nyugodtan ki lehetett volna hagyni belőle. Illetve a történetben kissé hiteltelennek tartom azt, hogy ilyen hosszú bejegyzéseket lehessen írni mobilról és ráadásul a nyaraló szereplők folyamatosan csak 4-5 órát aludjanak naponta. Ezért is gondolom azt, hogy 1 hét alatt túl sok esemény került a regénybe és ezáltal túlságosan részletes. Ettől eltekintve komolyabb fennakadásom nem volt vele.

Mindent összegezve lehetett volna kevésbé részletesként jobban olvashatóbb, de ettől függetlenül örömmel olvastam és sokszor mosolyt csalt az arcomra. ^^

Korhatár: 12 éven felülieknek.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.